Den litografiske proces

Den litografiske procesHvad er et litografi?

 

Vi får ofte stillet spørgsmål omkring litografier. Nedenstående skal blot betragtes som en kortfattet introduktion og svar på ofte stillede spørgsmål.

 

Teknikken:

 

Litografi udspringer af det græske ord ”Lithos”, der betyder sten. Oprindeligt benyttede litograferne en særlig finkornet kalk-skifer, der hedder ”Solnhofer-Skifer”.   Den litografiske sten behandles med kemiske midler, så udvalgte områder enten suger eller afviser trykfarven. Da stenen som hovedregel kun kan tage en farve pr. arbejdsgang skal papir arket igennem trykprocessen lige så mange gange, som der er farver. Efter hver farve bliver stenen renset, og kunstneren skal så indtegne næste farvemotiv.

 

En plakat er ofte trykt i en’ arbejdsgang som offset, hvor farverne består af små prikker/raster.

 

Arbejdsprocessen:

 

Som hovedregel tegner kunstneren direkte på den litografiske sten eller plade. Arbejdsprocessen er svær da kunstneren i starten af processen nærmest famler i blinde med hensyn til det færdige motiv og farvevalg. Der skal ofte flere prøvetryk til før kunstneren er tilfreds med resultatet.


Illustration:


Det øverste foto viser en af Heerups grafiske sten. Det ene litografi er et direkte tryk. Bemærk at det er spejlvendt. På det andet litografi har Heerup arbejdet videre med kompositionen og tilføjet en ny tegning samt farvelægning.


Følg os:

Anmeld os på:

TripAdvisor

Nakke Østvej 48

4500 Nykøbing Sj.

Tlf.: 24 80 95 86